Anar directament al contingut

Ball pagès a Sant Miquel

Ball pagès a Sant Miquel: Foto 1
Ball pagès a Sant Miquel
  • Ball pagès a Sant Miquel: Foto 1
  • Ball pagès a Sant Miquel: Foto 2
  • Ball pagès a Sant Miquel: Foto 3
  • Ball pagès a Sant Miquel: Foto 4

Cada dijous, de maig a octubre, tenen lloc a la plaça de l'Església de Sant Miquel de Balansat demostracions de ball pagès a càrrec de la Colla de Balansat. Des de fa anys, les ballades congreguen un nombrós públic que s'acosta fins a la localitat per conèixer en viu la música, les danses i els vestits tradicionals d'Eivissa. Durant els tres quarts d'hora que dura l'espectacle, de les 18:15 a les 19:00 h, els sonadors i els balladors condueixen els assistents per un viatge en el temps que els transporta a la societat rural eivissenca. Les ballades s'alternen amb explicacions sobre l'origen i significat de cada dansa, en diversos idiomes, i a més a més s'ofereix informació sobre els instruments i sobre la indumentària tradicional femenina i masculina.

L'oferta cultural de les ballades es complementa amb un Mercat artesanal que s'intal·la a la mateixa localitat, tots els dijous de les 18:00 a 22:00 hores.

Tradicionalment les ballades se celebraven a les cases de camp, pous i fonts, coincidint amb dates assenyalades del calendari festiu, casaments, matances... Els balls segueixen un ritual marcat pel paper diferenciat de l'home i la dona. Ella, submisa, realitza petites passes amb la mirada fixada en terra. L'home, galant, realitza bots enèrgics entorn de la balladora, sense perdre-la de vista. La curta, la llarga, sa filera, les nou rodades... són els noms d'algunes de les danses.

La Colla de Balansat es va fundar com a grup estable l'any 1965 per iniciativa d'Antoni Planells amb l'objectiu d'oferir aquestes ballades durant els mesos d'estiu, i participar a d'altres esdeveniments relacionats amb la cultura popular, com ara festes pageses a l'illa i festivals folklòrics arreu del món.

Sant Miquel de Balansat és un dels pobles d'Eivissa que conserva més vives les seves tradicions festives. Les ballades pageses, igual que les festes patronals i els Passos de Dijous Sant, en són una bona mostra.

 
Última actualització: 15/09/2004

© 1996-2023 BalearWeb / Eivissa - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat